Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде

Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде в цялата страна. В някои райони, като Родопската яка край Пловдив, стопаните набраха със 70-85 процента по-малко грозде от миналата година.

"Набраните количества винено грозде са с около 30-40 процента по-малко в сравнение с 2013 г. Все още има масиви, които се дообират, така че засега точни числа не могат да бъдат обявени, но спадът ще е от този порядък. Освен по-малко количество, като цяло има и проблем с качеството на гроздето", коментира пред БТА Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

По думите му основна причина за слабата гроздоберна кампания е неблагоприятното стечение на лоши климатични условия – градушки, дъждове, наводнения, ниски температури, малко слънчеви дни.

"Това е общата картина, валидна за цялата територия на страната. Ситуацията е различна в различните части на България и особено в някои микрорайони, както и по отношение на определени сортове. Голяма част от производителите, които извършиха всички необходими агротехнически мероприятия и положиха съответните усилия, успяха да съхранят гроздето и да извлекат максимума дори и при тези неблагоприятни условия", допълни Радев.

 

Не успяхме да спасим реколтата, оплакват се винопроизводители

 

"След толкова много пръскания успяхме да съхраним част от реколтата, но въпреки това набрахме с 2/3 по-малко грозде и то не с добри показатели", коментира Росица Кичукова, управител на  изба "Вила Винифера" в с. Брестовица, Пловдивско. По думите й захарността тази година е достигнала едва 21-22, при 24-26 миналата година.

Пръскахме много пъти, но не успяхме да спасим реколтата, тази година набрахме със 70 на сто по-малко грозде, разказа пред БТА Георги Тушев, потомствен винар от пловдивското село Брестник. За да направим вино, тази година се наложи да купуваме грозде от Северна България, това ни се случва за пръв път, допълни той.

Още по-слаби резултати отчитат от винарските изби в района на с. Първенец, Пловдивско. "Набраните количества винено грозде при нас са с 85 на сто по-малко от предишната година. Добивът е много нисък, защото освен дъждове и болести, времето бе студено и гроздето узря по-късно – всички неблагополучия се случиха тази година", каза Димитър Стоев, управител на "Старата изба – Първенец".

По думите на Юлиян Ямантиев, председател на Български винен борд и собственик на изба "Ямантиеви" в Ивайловградско, много от стопаните са се отказали по средата на кампанията. "Нямат техника, нито пазари, не виждат смисъл", обясни той.

 

Прогнозата за слаба реколта беше направена още преди гроздобера

 

Прогнозата за слаба реколта бе направена още преди да започне гроздоберът. През юли директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че реколтата от грозде тази година няма да е на добро ниво "нито като качество, нито като количество". Градушките съсипаха лозята, а продължителните дъждове утежняват допълнително състоянието на лозята, тъй като са предпоставка за появата на мана. "За да решат проблема, лозарите трябва след всеки дъжд да пръскат с препарати, а това допълнително оскъпява реколтата", посочи инж. Коев. 

При производителите на вино, които имат собствени лозя, цената на гроздето няма да се отрази драстично, но за тези, които купуват суровина, скокът е чувствителен. Виненото грозде тази година поскъпна три пъти, каза Юлиян Ямантиев.

"Не очаквам сътресения нито на вътрешния пазар на вино, нито на външните ни пазари. Независимо, че гроздето е с по-висока средна цена тази година, това едва ли ще доведе до драстично поскъпване на вината и спиртните напитки. Много от производителите разполагат със запаси от стари реколти. А и цената на суровината е само един от компонентите при формиране на цената на крайния продукт. Много по-голямо влияние оказват цените на електроенергията и на горивата", посочи Радослав Радев от НЛВК.

И според инж. Коев баланс в сектора тази година ще се намери в наличните количества вино, произведени в минали години, тъй като те до голяма степен не са реализирани. Това ще помогне на стопаните да изпълнят договорите си.

Досегашният служебен министър на земеделието Васил Грудев заяви при откриването на кампанията по гроздобера, че лошата реколта от грозде няма да се отрази върху пазара на вино. Неговата прогноза бе, че тази година ще бъдат набрани около 200 хил. тона грозде, което е с 50 хил. тона по-малко спрямо миналата година.

 

За автора

Сродни публикации