Градушки в Силистренско и Заветско нанесоха сериозни щети » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Градушки в Силистренско и Заветско нанесоха сериозни щети

Акценти

  • В село Брестовене на 70% са пострадали площите със слънчоглед, царевица и пшеница

Стопаните в село Ветрен не очакват добиви от кайсии, сливи и череши.

Градушка и порой засегна и Силистренско снощи. Нанесени са щети на селскостопанската продукция и инфраструктурата в община Кайнарджа и село Ветрен.

Наводнения има на земеделските площи в Ситовските села Искра и Гарван. Градушка е унищожила посевите в частните дворове, а също и овощните градини край и в Заветското село Брестовене. Там на 70% са пострадали площите със слънчоглед, царевица и пшеница. Ще е необходимо и презасяване на градините.

Отново в Заветско вчера следобед е паднала градушка с големина на лешник. Тя е компрометирала много от посевите, споделя председателят на земеделската кооперация Марин Маринов.

Стопаните все още не са огледали посевите изцяло, за да проверят какви реално са щетите. Хората разказват, че най-засегнати са площите с пшеница, рапица и слънчоглед. Лошото е, че те не са застраховани.

Много от земеделците години наред са плащали за застраховки, но без да получават адекватно отношение от страна на застрахователите. По тази причина вече са решили да покриват загубите си с лични средства.

 

Сродни публикации