Градушката в село Българене е унищожила всички посеви и градини » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Градушката в село Българене е унищожила всички посеви и градини

Акценти

  • Очаква се да бъдат изплатени и индивидуални помощи de minimis

След оценка на щетите ще бъдат определени и размерите на обезщетенията за пострадалите.

През изминалите почивни дни градушки паднаха на много места в страната. Ледените късове бяха с различна големина, от такива като грахови зърна до други с големината на орех.

Нанесени са значителни щети на посевите. В тази връзка премиерът Бойко Борисов е разпоредил на директора на Държавен фонд „Земеделие“ незабавно да посети засегнатите населени места в Северна България. Предвидено е да се направи опис на щетите, за да може да се осигури адекватна помощ на стопаните.

Очаква се комисия да направи оценка и на щетите в района на плевенската община Левски. Там най-пострадало е село Българене, където ледените късове достигаха размерите на орех. В резултат от силната градушка са унищожени всички лични стопанства и посеви на полето. По тази причина хората ще могат да кандидатстват за обезщетение. След описа на щетите и изготвянето на оценките, данните ще бъдат изпратени до комисията по бедствия и аварии, където ще се вземе решение за обезщетенията, които ще бъдат изплатени. Очаква се да бъдат изплатени и индивидуални помощи de minimis.

Кметът на село Българене Симеонка Мусакова обясни, че на 100% всичко е погубено. Градушката е продължила около 25 минути. Земята е побеляла от ледените късове, които са били с размерите на голям лешник до малък орех. Всички посеви са унищожени. Овощните градини също. Масово клоните на дърветата са голи, а всичко от тях вече е по земята. Не са оцелели нито зеленчуци, нито посеви. На 100% са компрометирани площите с царевица и слънчоглед.

Освен селскостопанската продукция са пострадали и много сгради. Изпочупени са стъкла и керемиди. Хубавото е, че няма пострадали хора. Няма прекъсване на водоподаването или електричеството.

Хората разказват, че подобен ужас не са виждали от поне 60 години. Проблемът е, че много от тях нямат застраховки. Очаква се пострадалите да подадат жалби за помощ в Община Левски.

По-слаби градушки са паднали на други места в страната. От Изпълнителната агенция за борба с градушките са изстреляли противоградни ракети в областите Пазарджик, Стара Загора, Сливен и в село Голям чардак, Пловдивско.

 

Сродни публикации