Готов е индикативният график за плащанията за Кампания 2018 » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Готов е индикативният график за плащанията за Кампания 2018

Акценти

  • Към момента за Кампания 2018 г. са разплатени повече от 820 млн. лв.

От началото на месец март се очаква да започнат основните плащания

Вече е обявен индикативния график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания от Кампания 2018. Предстои те да бъдат извършени през 2019 г. Това обясни  изпълнителният директор на ДФЗ-РА Живко Живков по време на Седмата национална среща на земеделските производители. Според предвиденото основните плащания трябва да бъдат направени през март.

Индикативният график може да видите ТУК.

Тъй като графикът за директните плащания е указателен, неговата цел основно е предварително да ориентира  земеделските стопани за предстоящите плащания на субсидии. Периодите на изплащане са зависими от няколко фактора. Сред тях са предоставянето както на финалния слой „Площи, допустими за подпомагане“, така и на всички специализирани слоеве по отношение на прилаганите схеми и мерки за Кампания 2018.

В началото на месец март ще започне и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2019. Предвидено е да се направи необходимото, за да се спазят сроковете заложени в индикативния график и земеделските стопани да получат субсидиите. Организацията на работата ще бъде съобразена именно с това.

Към момента за Кампания 2018 г. са разплатени повече от 820 млн. лв. По схемите за животни са разпределени и преведени 185 млн.лв., а по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) финансовото подпомагане е превишило 634 млн.лв. Още в края на месец октомври 2018 г. започна изплащането на средствата за настоящата кампания. Тогава те бяха насочени към животновъдите – по схемите за преходна национална помощ, необвързана с производството.

 

Сродни публикации