Готови са 110 км от оградата за борба с АЧС » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Готови са 110 км от оградата за борба с АЧС

Акценти

  • Очаква се оградата да бъде завършена през следващата седмица

Продължава изграждането на оградата по протежението на северната ни сухопътна граница с Румъния. Тя има за цел да пази страната ни от набезите на диви свине.

Изграждането на теленото съоръжение беше една от мерките предприети с цел недопускане разпространението на Африканска чума по свинете у нас.

До момента са изградени 110 км, а общата дължина, която трябва да се достигне е 133 км. Оградата трябва да покрива участъка от Силистра до Дуранкулак. Освен четирите реда бодлива тел се добавят и ред режеща тел тип „Бруно“.

Към оградата се монтират и репеленти с екстракт от вълча урина, който има за цел да прогони дивите свине.

За изграждането на съоръжението се грижат служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите. Извършват се и денонощни патрули с цел охрана на изграденото до момента съоръжение. Очаква се оградата да бъде завършена през следващата седмица.

Във връзка с една от мерките за защита от болестта на ГКПП-тата ни с Румъния има монтирани вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, които влизат в страната.

салами

Извършва се непрекъснат контрол на лицата и транспортните средства преминаващи границата. Следи се за пренос на храни и продукти от или съдържащи свинско месо. Тяхното внасяне е строго забранено. Те се конфискуваните и поставят в хладилни камери предвидени специално за целта.

До момента повече от 500 служители са участвали в дейностите за превенция на болестта Африканска чума по свинете. Страната ни е първата, която предприема мерки за недопускане разпространението на заразата още преди да има установен случай на територията й.

 

Сродни публикации