Готвенето със зехтин подобрява здравето » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Готвенето със зехтин подобрява здравето

Акценти

  • Наличието на зехтин в доматения сос увеличава противовъзпалителния му ефект

Зехтинът помага за усвояване на полезните съединения от зеленчуците.

Екип от испански учени проведе изследване за влиянието на зехтина върху човешкото здраве. То е показало, че употребата на екстра върджин маслиново масло при приготвянето на  зеленчуци благоприятства усвояването и освобождаването на биоактивни съединения.

Резултатите са публикувани в научното списание Molecules. Те дават яснота върху механизмите на действие на средиземноморската диета върху човешкото здраве, съобщи Юрик алърт.

Особеното при нея е, че се консумират големи количества фитохимикали от зеленчуци, плодове и бобови растения. Това оказва влияние върху сърдечно-съдовата система и метаболизма.

Изследователите са се заели да проверят дали различните начини на готвене са от значение за въздействието на средиземноморската диета върху човешкото здраве. В тази връзка те са имали за цел да проучат ефекта на екстра върджин зехтина върху биоактивните съединения в доматите, лука и чесъна. Те са традиционни съставки в т. нар. сос софрито. Той е основен елемент в средиземноморската диета. Съдържа четиридесет различни фенолни съединения и голямо количество каротеноиди. Консумацията му води до намаляване на сърдечносъдовия риск и влияе върху инсулиновата чувствителност.

В заключение от проучването е установено, че приготвянето на зеленчуци с екстра върджин зехтин подобрява усвояването и биоактивността на съединения, като каротеноиди и полифеноли, които се намират в зеленчуците.

Благодарение на изследването е установено още, че екстра върджин зехтинът и лукът могат да произвеждат изомери (молекули със същата молекулна формула, но с различни черти) от каротеноиди. Тези варианти са по-биодостъпни и имат по-високо антиоксидантно действие. Доказано е, че зехтинът подпомага процесът на преминаване на каротеноидите и полифенолите от зеленчуците в маслиновото масло. Освен това учените са установили, че наличието на зехтин в соса увеличава противовъзпалителния му ефект.

 

Сродни публикации