Горски стражар е заловен да пренася незаконно дърва, докато е в болничен » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Горски стражар е заловен да пренася незаконно дърва, докато е в болничен

Акценти

  • По време на проверката е бил в отпуск по болест

Товарен автомобил ЗИЛ 131 без регистрационни номера, незаконно превозващ 10 пространствени куб. метра широколистни дърва за огрев и управляван от горски служител в „ДГС Земен”, е задържан край с. Ракиловци, община Ковачевци.

Нарушението е разкрито преди дни при проверка, извършена от негови колеги от стопанството. Заловеният нарушител е представил фалшив електронен превозен билет. Той не отговарял на обема на натоварената дървесина. От представените обяснения от експедитора, посочен в документите, става ясно, че същият не е присъствал на мястото на експедицията и не е издавал билет.

Задържаният камион не е имал разрешително за достъп до горски територии, каквито са изискванията на нормативната уредба. Автомобилът и дървата са иззети и оставени за съхранение в базата за конфискувани вещи и материали в териториалното поделение на ЮЗДП. Уличеният в незаконно транспортиране на  дървесина горски служител е избягал от мястото на нарушението. Потърсено е съдействие от органите на МВР.

 Водачът на автомобила е действащ горски стражар на охранителен участък „Дивля” към „ДГС Земен”. По време на проверката е бил в отпуск по болест. Същият е възстановен на работа с решение на Върховния административен съд от 19.06.2019 г. През 2017 г. е дисциплинарно уволнен за злоупотреба с доверието на работодателя и други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

 

За автора

Сродни публикации