Горещините погубват полските зеленчуци » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Горещините погубват полските зеленчуци

Акценти

  • Горещото време оказва изключително негативно влияние върху зеленчуците отглеждани на открито
  • Сухото и горещо време също е причина и за размножаването на различни вредители и заболявания

Проливни валежи, градушки и горещо време белязаха лятото до момента. Земеделски стопани в цялата страна се оплакват от несгоди и трудности при прибиране на реколтата и очакваните ниски добиви тази година. Почти всички области в страната алармираха по-рано този месец за затруднения в реколтирането на зърнените култури.

Зеленчукопроизводителите в Пазарджишко също изразиха своите тревоги този сезон. Според запознати горещото време оказва изключително негативно влияние върху зеленчуците отглеждани на открито. Силното слънце и високите температури са причина за влошаване качеството на продукцията. Полските зеленчуци губят своите качества и стават негодни за консумация.

Сухото и горещо време също е причина и за размножаването на различни вредители и заболявания. Едни от неприятелите по зеленчуковите култури са акарите. Появят ли се по насажденията, те се размножават толкова бързо, че са способни за изключително кратко време да опустошат всичко.

Специалисти напомнят, че зеленчуковите култури понасят много добре поливане на по-чести интервали от време, а именно през ден-два. Това е необходимо в случаите, когато валежи няма и температурите са високи. Най-добре е поливането да се извършва рано сутрин или късно вечер, но не и през горещите часове на деня, когато вероятността да изгорят насажденията е голяма.

 

Сродни публикации