Голям ръст е регистриран при отглеждането на дини и пъпеши » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Голям ръст е регистриран при отглеждането на дини и пъпеши

Акценти

  • По данни към момента при картофите се наблюдава 8% намаление в средния добив от декар

По-високи добиви на зеленчуци на годишна база с изключение на картофите.

Това се вижда при Оперативния анализ за основните земеделски култури към 17 юли 2019 г.

По данни към момента при картофите се наблюдава 8% намаление в средния добив от декар, като той се равнява на 1504 кг. Засадените през тази година ранни картофи се оценяват на 101 866 дка. Реколтирани са вече над 17,9 хил. дка. Прибраната продукция се равнява на 26 927 тона, като в сравнение с миналогодишната реколта – тя е с над 17% по-слаба.

Намаление в прибраната продукция се забелязва и при доматите и пипера. Брането им все още на начален етап. Отчита се обаче увеличение от 10% в средния добив при доматите и над 25% при пиперите. В момента в страната има над 33,5 хил. дка, заети с домати, и над 26 хил. дка, засадени с пипер.

Голям ръст аграрното министерство регистрира в отглеждането на дини и пъпеши. При дините има ръст с около 5 %,  докато при пъпешите ръстът е с над 12,5%. От дините са реколтирани почти 10% от земята, заета с тях, като към момента статистиката сочи среден добив от 2213 кг от дка, което е ръст с близо 44%. Годината ще е добра и за пъпешите, тъй като от заетите над 17 хил. дка с културата добивите сочат 698 кг от дка, което е ръст с близо 20%.

Добивите от градински и фуражен грах регистрират добри резултати. Почти половината градински грах е прибран, а увеличението в добива е с над 66 %. От декар се берат по 1865 кг грах, сочи статистиката на агроведомството. При фуражната култура нарастването е с над 70%, като от декар се добиват средно по 286 кг

 

За автора

Сродни публикации