Големите търговски вериги против идеята за "повече българско" » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Големите търговски вериги против идеята за „повече българско“

Акценти

  • Веригите апелират Министерския съвет да не приема постановлението

Големите търговски вериги са против идеята на МЗХГ за обособени места в хранителните магазини, където да се продават само български храни.

Това заявяват те в позиция, изпратена от Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което влизат най-големите вериги.

Предложението гласи, че веригите трябва да обособят:

  • – щандове;
  • – регали и хладилни витрини за български стоки, които да заемат минимум половината площ за всяка група храна.

Според СМТ мерките ще забранят утвърдените бизнес модели на веригите, предлагащи „качествени храни на ниски цени, благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качество“.

Това ще доведе до ограничаване на избора, дефицит на стоки, достигане до пазара на храни с ниско качество и повишаване на цените.

Според търговците проектът погазва основни принципи на пазарната икономика според търговците.

 „Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители“, смятат те.

Веригите апелират Министерския съвет да не приема постановлението.

„Въпреки, че целта на проекта е да подкрепи българските производители, за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги. “Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги“.

Тези промени противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като:

  • – ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ;
  • – нарушаване на свободата на движение на стоки.

Трябва да се помогне на производителите, с тази мярка това няма да се постигне.

Според търговците проектът прави българските производители неконкурентноспособни и защитава интересните на сивия сектор в страната. Основната цел на държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени. Предлаганите мерки водят до точно обратното.

„Ако е необходимо, ще въведем извънредни законови мерки, които да гарантират, че доставките в магазините ще бъдат от български производители“, бе категорична Танева.

Тя даде пример, че в търговските вериги на Франция и Англия това се случва и без извънредно законодателство.

Най-големият проблем в земеделието е липсата на възможност за износ заради затруднения транспорт.

„Ако успеем логистично или законодателно да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители, ще премахнем рисковете в доставките. Трябва да има разбиране. Ние произвеждаме в обем, достатъчен за цялата страна“, обясни министърът.

 

 

За автора

Сродни публикации