Глоби грозят кметовете, които възпрепятстват умъртвяването на домашните свине » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Глоби грозят кметовете, които възпрепятстват умъртвяването на домашните свине

Акценти

  • Санкциите са в размер от 100 до 300 лв. и могат да бъдат налагани повторно

Незаконно е отглеждането на животни за разплод в задните дворове.

В края на миналата седмица кметовете на 30 села в Пазарджишко поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят съселяните си да изпълнят заповедта за доброволно клане на домашните свине. Съгласно законовите изисквания градоначалниците трябва да съдействат на държавните органи.

Днес в предаването „Тази сутрин“ по bTV гост беше зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов. Той каза, че ще бъдат налагани глоби на всички кметове, които не изпълняват задълженията си. Санкциите са в размер от 100 до 300 лв. и могат да бъдат налагани повторно, дори е възможно да се стигне и до прокуратурата.

Зам.-министърът обясни, че предприетите към момента мерки са непопулярни, но имат ефект. Оказва се, че много от хората все още не разбират какви са те и защо следва да се прилагат.

От различни репортажи през последните дни стана ясно, че стопаните отглеждат незаконно и бременни животни. Съгласно законовите разпоредби в стопанствата тип „заден двор“ е позволено да се отглеждат до 5 прасета за угояване, но не за разплод.

 

Сродни публикации