Глифозатът скара министри в Германия » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Глифозатът скара министри в Германия

Акценти

  • Въпреки, че препарата може да бъде забранен най-рано през 2023 г., на земеделските производители в Германия ще им бъде позволено да пръскат с хербициди с широк спектър на действие

От своя страна производителите на хербицида го определят като незаменим за земеделските стопани

Все по-сериозни стават дискусиите относно бъдещата употреба на глифозата. Препаратът се превърна в трън в очите на германския федерален министър на околната среда Свеня Шулце. В подкрепа на идеите си тя апелира за създаването на компенсационни зони, свободни от пестициди. Тя поиска още и определянето на задължителна дата за постепенното премахване на глифозата. Именно тези виждания и идеи я изправиха срещу федералния министър на храните и селското стопанство Юлия Кльокнер. Това разпространиха от EURACTIV, уповавайки се на информация от Der Tagesspiegel.

Глифозатът е одобрен за употреба в ЕС до края на 2022 г. До тогава няма да бъде възможна пълната му забрана. Шулце споделя, че съществува идеята да се ограничи използването му в чувствителните зони, каквито са водоемите. Има възможноси за промяна на процеса на одобрение на пестицидите и за създаване на защитени територии. Очаква се германската агенция по околната среда (UBA) да изпрати първото си становище относно условията за използване на препарати, съдържащи глифозат. Документите ще бъдат насочени към Федералното министерство на храните и селското стопанство.

Кое вбеси Юлия Кльокнер?

Според нея събранието, организирано за намаляване употребата на глифозата, не е било безцелно. В качеството си на компетентен министър тя е представила, през април, важен документ за намаляване на хербицидите. Така вече частните лица нямат правото да разпръскват глифозат. Земеделските производители могат да го направят само при определени условия. Според данните с една трета е намалена употребата на препарата през последните пет години.

От своя страна Шулце не отстъпи от искането си да се намерят нови начини за осигуряване на растителна защита.  Желанието й е в допълнение към условията за нови одобрения и ограничения за употребата на пестициди. Не на последно място е и амбицията й да се определи крайна дата за използването на глифозата в Германия.

Ще има ли компенсации за зоните, чисти от пестициди?

Въпреки, че препарата може да бъде забранен най-рано през 2023 г., на земеделските производители в Германия ще им бъде позволено да пръскат с хербициди с широк спектър на действие. Именно такъв е и глифозатът. Това ще е допустимо от 2020 г. само ако фермерите са оставили 10% от земята необработена като зона за компенсация. Според Шулце редът за употребата на продукти за растителна защита трябва да бъде изменен. В духа на разгорещената дискусия по въпроса Кльокнер се е аргументирала, че новата заповед трябва да бъде правно осигурена.

Глифозатът срещу околната среда

Експерти от Германската агенция по околна среда (UBA) обясняват, че глифозатът унищожава всички растения. Така много видове насекоми и птици губят своите естествени източници на храна и среда на живот. Разбира се, тези твърдения са яростно отричани от производителите на препарата – Байер.

Нужната механична обработка на почвата ще се увеличи, ако се забрани употребата на хербицида. Сега той оказва силен контрол върху плевелите. Така възниква и друг проблем. Прекомерната обработка на почвата уврежда земята и нарушава биоразнообразието й.

 

Сродни публикации