Глад за чуждестранни сезонни работници във френските стопанства » Съвети в земеделието

септември 28, 2023

Глад за чуждестранни сезонни работници във френските стопанства

Акценти

  • Чужденците обикновено са най-малко една трета от сезонните работници във френското земеделие

Чакаме ги с нетърпение, казват френските земеделци.

Те се надяват скоро границите за сезонните чуждестранни работници да бъдат отворени отново, както стана в съседна Германия. Това предаде АФП. Недостигът на работна сила във френското селско стопанство се увеличава в навечерието на разгара на сезона за прибиране на различни реколти.

Френските земеделци посрещнаха с облекчение новината от миналата седмица, че правителството ще въведе допълнителни изключения при реда за преминаване на границата с европейска страна най-вече поради наложителен икономически мотив за сезонни работници в селското стопанство.

При все това обещаното все още не е факт. В понеделник 200 испански сезонни работници бяха върнати от границата при Източните Пиренеи. Това потвърди пред АФП префектът Филип Шопен.

Миналата седмица 73 българи пристигнали в страната, за да помагат в сектора на градинарството, бяха върнати от парижкото летище Роаси.

След затварянето на границите, за да се спре разпространението на пандемията, необходимостта от тази работна сила се покрива само частично въпреки притока на кандидати, които се записват на специална платформа.

Земеделските стопани не са склонни да наемат новаци в бранша, които след изтичането на карантината вече няма да са им на разположение.

 

За автора

Сродни публикации