Германия позволи използването на изофлуран » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Германия позволи използването на изофлуран

Акценти

  • Приложението на изофлурана ще бъде урегулирано с необходимия регламент

Кастрацията на прасенца вече ще бъде по-хуманна и безболезнена за животните

От 19 ноември 2018 г.  употребата на изофлуран в Германия вече е разрешена. Органът, който отговаря за законната употреба на ветеринарните лекарства там е Федералната служба за защита на потребителите и безопасност на храните. Именно тя е издала и разрешението за ветеринарномедицинския продукт Isoflurane Baxter vet 1000 mg/g. Той ще се използва за инхалационна анестезия на кучета, котки, коне и прасета (прасенца).

Така за първи път в ЕС ще може да се използва анестетик за ефективен контрол на болката при кастрация на прасенца. Практиката ще се промени и ще се даде възможност за продължителна хирургическа кастрация на животните. Освен това целият процес ще е по-хуманен за тях.

Според министъра на храните и земеделието на Германия това ще даде възможност на немските производители да се конкурира с  колегите си другите страни. Приложението на изофлурана ще бъде урегулирано с необходимия регламент. За изготвянето му е необходимо известно време, през което земеделските производители няма да могат да прилагат веществото на практика. Планирано е в бъдеще този вид упойка да се използва от фермери със сертификат за компетентност.

 

Сродни публикации