ГЕРБ и БСП са на различни позиции за скандалите във ДФЗ » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

ГЕРБ и БСП са на различни позиции за скандалите във ДФЗ

ГЕРБ и БСП видяха по различен начин скандалите в ДФ „Земеделие“, които доведоха до подаване на оставки на членовете на Управителния съвет на фонда.

Според опозицията това на практика означава, че всички плащания са спрени, а от левицата увериха, че няма как производителите да не получат парите си.

„На практика е блокирана цялата работа на фонда в момент, който е най-важен за страната“, заяви Десислава Танева от ГЕРБ. 

Председателят на парламентарната Комисия по земеделие Светла Бъчварова от БСП обаче увери, че земеделските производители ще си получат средствата.

„Това са държавни помощи, които са от миналата година, и има решение на Управителния съвет на фонда за приемане на документи. Същото се отнася и за националната профилактична програма за животните, просто тарифата още не е публикувана в Държавен вестник, но предстои подписване на договори за изпълнението й“, обясни тя.

Бъчварова заяви още, че е изненадана от протеста на ветеринарите, които твърдят, че средствата за профилактичната програма са орязани в пъти, след като на практика те са точно толкова, колкото са били и миналата година, а броят на животните не е увеличен.

Тя обаче призна, че лично на нея не й харесват противоречията между земеделския министър Димитър Греков и Управителния съвет на фонда, защото това вреди на работата и земеделските производители не се чувстват спокойни.

„Има спешно подписване на около 2000 договора от този Управителен съвет. Прекаленото вторачване на лични претенции не ми харесва и трябва да се преодолее в името на подписването на тези договори“, призова социалистката.

Десислава Танева пък заяви, че е притеснена, че върви формален дебат и по Програмата за развитие на селските райони, която не е одобрена от производителите.

Тя прогнозира забавяне на старта на програмата, което означава и блокиране на средства.

 

За автора

Сродни публикации