В 93% от швейцарските биологични стопанства има остатъци от пестициди » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

В 93% от швейцарските биологични стопанства има остатъци от пестициди

Акценти

  • В почвата и 80% от растенията от биологичните стопанства има наличие на неоникотиноиди

Наличието на неоникотиноиди сериозно застрашава здравето на пчелите.

Проучвания са показали, че в много от биологичните земеделски стопанства в Швейцария са открити пестициди.

Въз основа на 700 проби от почвата и растенията в 62 ферми са открити неоникотиноиди. Те са клас инсектициди, които по химичния си състав наподобяват никотина. Понякога се използват за защита на посевите от различни вредители.

Интересното е, че следи от инсектициди са открити както в конвенционалните стопанства, така и в 93% от биологичните. Цифрите ясно са показали, че в почвата и 80% от растенията има наличие на неоникотиноиди. Установено е, че три от петте намерени вещества са забранени за употреба.

Учените, които са провели изследването са обяснили, че е напълно възможно водата и вятърът да са причина за наличието на замърсители в стопанствата. Оказало се, че количествата инсектициди са били в толкова високи количества, че до 7% от спомагателните полезни насекоми, каквито са пчелите, е можело да бъдат засегнати.

Според организацията Bio Suisse тази информация е плашеща и тревожна. По тази причина е необходимо да се въведат и наложат по-строги ограничения върху употребата на пестициди. Само така ще се намали и вредата от тях.

За миналата година общите продажби на био храни в Швейцария са били на стойност над 3 милиарда CHF ($ 3 милиарда). Това означава, че повече от половината от потребителите избират органичните продукти и то няколко пъти седмично.

В Швейцария биологично земеделие се развива на цели 15,4 % от използваната земеделска земя.

 

Сродни публикации