В 21-ви век: Режим на водата в цяла Пернишка област заради яз. Студена (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

април 25, 2024

В 21-ви век: Режим на водата в цяла Пернишка област заради яз. Студена (ВИДЕО)

Акценти

  • Нивото на язовира падна до критичния минимум - ситуация, в която трябваше да се предприемат болезнени мерки, коментира шефа на ВиК - Перник

Воден режим в цяла Пернишка област.

Решението ще засегне около 122 хиляди души, които живеят в областта. Причината за тази извънредна мярка, която се взема за първи път от 1993 г. насам, е намаленото количество вода в язовир „Студена“.

Скоро решение може да няма, освен ако не завали, категорични са шефовете на ВиК-Перник. Очаква се водата да бъде пускана за няколко часа през деня, когато режимът влезе в сила. Неофициален режим обаче в областта има през цялото лято, когато водата доста често бива спирана.

В момента нивото на водата в единствения питеен източник на вода за Перник е критично ниско. Налични са 5 млн. куб.м при капацитет от 25 млн. куб.м. Според шефа на ВиК-Перник причината е продължителната суша.

„Нивото на язовира падна до критичния минимум – ситуация, в която трябваше да се предприемат болезнени мерки. За съжаление те не бяха предприети. Оправданията – било предизборна кампания, че видите ли има шанс да завали дъжд. Конкретна отговорност трябва да се търси от шефа на ВиК и от областния управител. Това са хората, които трябваше да следят случващото се от месеци наред”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Снощи в 20 ч. пак я спряха. От няколко месеца е така”, споделя жителка на града. Перничани са принудени да пълнят съдове с вода, за да се справят с проблема.

За рисковете от безводие се знае отдавна. Според последния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране загубите на вода в региона заради стара инфраструктура и спукани тръби е 75% загуба на питейна вода. За безводието се сигнализира в Атласа на водния риск, представен от световния ресурсен институт, като по скалата от 0 до 5 рискът от засушаване в региона е над 4,5.

 

За автора

Сродни публикации