В Шуменско залесяват повторно опожарени територии » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

В Шуменско залесяват повторно опожарени територии

Акценти

  • За подготовката на терена за залесяване включително и за него разходите са поети от ДГС-Преслав

Туристи искат да засадят фиданки на 10 декара от площта.

До края на тази седмица в ще бъдат залесени 70 декара в близост до язовир „Тича“. Новата гора с покрайнините на село Ловец ще бъде създадена с помощта на служители на ДГС – Преслав, ученици и хора от общинския център.

10 декара от площта ще бъдат залесени от туристи, които са поискали да се включат в инициативата. Те ще засадят фиданки от дървесния вид цер.

В края на август 2017 г. пожар унищожи гората до Сушина. По тази причина широколистните дръвчета ще бъдат засадени именно там. След пожара преди няколко години изгорялата дървесина беше почистена, а теренът – терасиран. Това позволи сега да бъде залесен отново.

Предвидено е да се полагат и грижи за младите дръвчета през следващите години. За целта те ще бъдат окопавани на ръка, за да не ги задушат различни треви и храсти. За подготовката на терена за залесяване включително и за него разходите са поети от ДГС-Преслав. Служителите му призовават хората да не палят огън в близост до горските територии. В случай, че установят каквито и да било нередности могат да подават сигнали на телефон 112.

 

Сродни публикации