В Търговище ще се проведе лекция за вароатозата » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

В Търговище ще се проведе лекция за вароатозата

Акценти

  • В област Търговище пчеларите са повече от 150

Много от пчеларите в областта изпитват затруднения да реализират произведения мед

Миналата година беше изключително трудна за пчеларите в страната. Добивите бяха ниски, а цената на меда на много места беше понижена заради внос от чужбина. Заети в брашна споделят, че макар добивите да са били ниски, голяма част от меда все още седи непродадена.

Пролетта през 2018 г. беше дъждовна, смъртността също оказа влияние върху количеството мед. Неблагоприятните метеорологични условия през лятото на свой ред допринесоха за спад в добивите.

Почивните дни пчелари отпразнуваха празника на свети Харалампий и осветиха мед за здраве. Все още е рано да се прогнозира какви ще са добивите. Трябва да се види и как ще презимуват пчелите. Всички се надяват годината да е по-добра. Хората с тревога споделят, че особено опасен е месец март. Тогава времето е променливо и това може да създаде проблеми не само на пчеларите, но и на много други земеделски стопани в страната.

Планирано е на 12 февруари в Търговище да се проведе лекция, свързана с болестта вароатоза. В областта пчеларите са повече от 150. Въпреки трудностите в бранша повечето от тях влагат сърце и душа в работата си.

 

Сродни публикации