В Сливен текат редовни проверки за АЧС » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

В Сливен текат редовни проверки за АЧС

Акценти

  • Провеждат се и обучения на фермерите и ловците, с цел да им бъдат обяснени ясно и подробно симптомите на болестта

Във връзка с предприетите строги мерки за недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете и в Сливенско започнаха проверки на животновъдните обекти, намиращи се на територията на областта. Провеждат се и обучения на фермерите и ловците, с цел да им бъдат обяснени ясно и подробно симптомите на болестта. Предстои да започне и издаването на индивидуални разрешителни за отстрел на диви свине, които са един от ключовите разпространители на заразата.

Епизоотични комисии на заседания заради АЧС

Предвидено е след отстрел на диви животни да се вземат проби за изследване и проверка за наличие на заболяване. Според специалисти отстрелът на диви прасета няма да наруши еко равновесието в региона. Тези действия няма да доведат и до намаляване на популацията им, тъй като към момента се наблюдава значително повишение на броя на тези животни.

Според съобщената по-рано информация африканската чума по свинете не застрашава човешкото здраве, но продуктите от свинско месо ще бъдат ограничени с превантивна цел. Болестта сама по себе си нанася големи щети на икономиката и затова се търсят всякакви решения и начини за намаляване на вредите от нея.

В случай, че бъдат открити болни животни те подлежат на евтаназия. Животновъдните обекти пък трябва да бъдат редовно обеззаразявани чрез четирикратна дезинфекция.

 

Сродни публикации