В село Момчиловци ще се проведе фестивал на млякото за пети път » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

В село Момчиловци ще се проведе фестивал на млякото за пети път

Акценти

  • Празникът ще е съпроводен с изложение на производители на млечни продукти, био и натурални продукти и народни художествени занаяти

В родопското село Момчиловци ще се проведе Петият фестивал на млякото.

Обявените дни за събитието ще са от 21 до 23 септември тази година. Той е организирано под мотото „Киселото мляко – новият път на коприната“.

Освен общината празникът се провежда със съдействието на Министерството на туризма и бизнес партньори от Китай.

Началото ще бъде поставено на 21-и септември с открита сцена пред сградата на кметството на Момчиловци, където самодейни състави от региона ще изнесат фолклорна програма.

Официалната церемония е предвидена от 17,45 ч. до 18,45 ч. с оркестър гайди при читалище „Светлина“ с. Момчиловци и изпълнения на традиционни родопски песни. Ще бъдат връчени и сертификати за завършен курс по китайски език и култура. Ще има и изпълнения на артисти от Китай.

В празничния концерт-спектакъл ще участват „Родопска китка“ с участието на фолклорни състави.

Празникът е съпроводен с изложение на производители на млечни продукти, био и натурални продукти и народни художествени занаяти, а също с павилион на Китайската култура и занаяти.

Традиционно китайската компания Брайт Деъри, която произвежда в Китай мляко с българска закваска, връчва подаръци за Историческия музей на селото.

Ще има и туристически поход за здраве на екопътеката „Пътят на дълголетието“ над селото.

Сред забавните състезания са надпиване с айран, и скоростно изяждане на кисело мляко.

През втория ден ще има кулинарно шоу на Ути Бъчваров „Пътуващ кулинарен театър“ – на финала дегустация на традиционната „Момчиловска яхния“, приготвена от Ути.

Предвидени са още презентация на родопска кухня от местни готвачи, на китайското кулинарно изкуство и др.

Ще има още демонстрация за биене на масло. Децата ще имат свои работилнички за килимчета с ароматни местни билки и хартиени цветя  и кошнички.

Тази година за пети път ще се проведе и Национален конкурс „Мис Родопи – Кралица на Киселото мляко“ – Момчиловци 2019 –с  представяне на участничките в 3 кръга.

 

За автора

Сродни публикации