В Румъния ограничиха гонките на диви свине » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

В Румъния ограничиха гонките на диви свине

диво прасе

Акценти

  • Към момента в повечето големи индустриални ферми се спазват изискванията за биосигурност

Със северната ни съседка работим в екип за защита от разпространяващата се АЧС

Преди дни стана ясно, че в Румъния е открито поредното огнище на АЧС в близост до границата ни. Положителната проба е взета от животно отглеждано в село отдалечено на 32 км от България. В тази връзка и за осигуряване на по-добра защита се работи съвместно с румънските власти. Договорено е да не се извършват гонки по границата. Целта на тази превантивна мярка е да не се компрометира оградата.

Според министъра на земеделието, храните и горите към момента всичко необходимо за защита от болестта е направено. Още през лятото бяха предприети нужните мерки, за да се ограничи движението на животните до страната ни. Проверките по границата контролират и транспорта на потенциално опасни свински продукти.

Към момента в повечето големи индустриални ферми се спазват изискванията за биосигурност. Там животни се отглеждат в един обор, а бройката им доближава цифрата от 400 000. За тяхната безопасност е важно да се спазват всички хигиенни изисквания и да се извършва редовна дезинфекция. От БАБХ вече са изготвили предписания, които ще бъдат и постоянна мярка занапред.

Предстои да се проведат множество и чести на брой проверки в хранителните вериги. Ще се следи за качеството на предлаганите храни преди и по време на коледните празници.

 

Сродни публикации