В Пловдив близо 2 месеца дишали мръсен въздух » Съвети в земеделието

април 22, 2024

В Пловдив близо 2 месеца дишали мръсен въздух

Акценти

  • Към момента има слаб интерес за подмяна на отоплителните уреди

В Пловдив са измерили 52 дни с превишение на фините прахови частици по време на миналия отоплителен сезон.

Те са измерени от станцията на екоинспекцията в Каменица. А другият пункт – в район „Тракия“, е отчел 68 дни, съобщи bTV.

В началото на настоящия отоплителен сезон не се очаква подобрение на качеството на Плвовъздуха в Пловдив, защото екологичните уреди ще се дават най-рано през есента на 2020 година.

Според община Пловдив причината за мръсния въздух е отоплението с печки тип „Чудо. За тяхната подмяна ще бъдат отпуснати 14 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“.

Към момента има слаб интерес за подмяна на отоплителните уреди. Едва около 500 души са подали заявление в общината, че искат да заменят старите си печки. Други се притесняват от високите сметки за ток.

С предвидените средства ще могат да се сменят уредите на около 3000 домакинства. Сметките за ток и газ ще се плащат от собствениците, които ще бъдат проверявани дали използват новите отоплителни уреди.

Климатици и пелетни камини ще се дават обаче само на хора в санирани жилищни сгради. Незаконните постройки в Шекер махала не отговарят на условията, а живеещите в тях признават, че през зимата горят в печките си всякакви боклуци.

 

За автора

Сродни публикации