В Пазарджишка област регистрираха първи случай на АЧС » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

В Пазарджишка област регистрираха първи случай на АЧС

Акценти

  • От РДГ уверяват, че ще направят всичко необходимо, след спирането на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони

През изминалата седмица в местността „Арнаутска поляна“ на територията на Държавно горско стопанство „Чепино“, община Велинград са открити трупни части от диво прасе, предаде БТА.

По информация на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев останките са намерени на 13 август. На 16 август са получени резултатите от изследването и те са показали наличие на вируса. Със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от същата дата е определена инфектирана зона с площ от 200 кв. км. от констатирания случай.

Със заповед на директора на РДГ- Пазарджик инж. Ангел Кузманов беше ограничен достъпът до горските територии. Във връзка с предприетите мерките за недопускане разпространението на АЧС беше преустановен дърводобивът. Забранени са още достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. След задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите за срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат единствено оторизирани органи.

Хората трябва да бъдат отговорни и да не нарушават мерките за безопасност. От РДГ уверяват, че ще направят всичко необходимо, след спирането на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони.

Заместник- областният управител апелира жителите на Велинград, които отглеждат домашни прасета, в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото.

В Пазарджишка област са изградени 10 контролно-пропускателни пункта. Проверяват се всички товари за наличие на документи за произход. Има и съставени актове за нарушения.

 

Сродни публикации