В Йемен конфискуваха български лешояд » Съвети в земеделието

август 04, 2021

В Йемен конфискуваха български лешояд

Акценти

  • Към момента Нелсън се намира в зоопарка в Йемен и предстои да бъде пуснат на свобода

Птицата е била чипирана у нас, но ще бъде пусната отново на свобода без предавател.

В Йемен заловиха български белоглав лешояд. Птицата е маркирана у нас и се казва Нелсън. През 2018 г. е излетяла заради есенната миграция. Той е уловен в полет през Йемен. Там се води гражданска война и в тази връзка властите са приели, че предавателят, които му е поставен, се използва за шпионаж.

След призив на Европейски организации за защита на животните и проведени дипломатически преговори животното е освободено.

Предполага се, че лешоядът се е излюпил в Хърватия, но е маркиран у нас. Тук му е сложен и предавател. Данните изпращани от него са показали, че птицата е стигнала до Саудитска Арабия и навлизайки в Йемен сигналът е бил преустановен. Там умишлено роуминг няма.

Местни жители са видели маркировката и са преценили, че за да пуснат Нелсън на свобода могат да поискат откуп. Използвали са данните от маркировката, за да осъществят нужния контакт за целта, но пари за освобождаването му не са получили.

Според властите пък предавателят се използвал за шпионаж. Това ги накарало да конфискуват животното. Българското посолство в Йемен е съдействало да бъде освободена и върната у нас птицата заедно с предавателя й.

Към момента Нелсън се намира в зоопарка в Йемен и предстои да бъде пуснат на свобода. Предавателят му обаче вече е върнат в България.

 

Сродни публикации