В Германия разработиха безвреден тютюн » Съвети в земеделието

март 06, 2021

В Германия разработиха безвреден тютюн

Акценти

  • Тютюневите растения се използват не само като суровина за цигари, но и като модел за организъм в много научни изследвания

Нов сорт тютюн, който има минимално съдържание на никотин, разработиха учени от Техническия университет в германския град Дортмунд.

От съобщение на сайта на учебното заведение става ясно, че след генна модификация на сорта Вирджиния концентрацията на никотина е намалена 400 пъти.

Така вместо 16 милиграма никотин един грам тютюн съдържа едва 0,04 милиграма от веществото, съобщи „Марица“.

Учените в Дортмунд твърдят, че досега никой не е успял да постигне подобен резултат. Тютюневите растения се използват не само като суровина за цигари, но и като модел за организъм в много научни изследвания. При разработката си учените в Техническия университет на Дортмунд са ползвали метода крисп, при който се прерязват определени гени в ДНК на съответния организъм.

В случая те са обработили 6 гена, отговорни за производството на никотин в тютюна. След срязването им растението ги възстановява, но не в оригиналния им вид, което води до драстичен спад на никотиновото съдържание. В цигарите и другите тютюневи изделия за пушене никотинът води до зависимост, от която пушачите трудно се освобождават. В цигарения дим освен това има още близо 5 хиляди субстанции, за 70 от които има съмнения, че причиняват ракови заболявания. Намаляването на никотиновото съдържание би помогнало и за намаляване на този риск, коментират учените.

 

За автора

Сродни публикации