В Генерал Тошево още не е възстановено водоподаването » Съвети в земеделието

май 30, 2024

В Генерал Тошево още не е възстановено водоподаването

Акценти

  • Ако протоколите от лабораторните изследвания докажат, че водата е годна за пиене, водоподаването ще бъде възстановено

В края на април водопреносната мрежа беше замърсена с пестициди.

Кризисна е ситуацията с водоподаването в Генерал Тошево. По тази причина и областният управител на Добрич Красимир Кирилов обсъди ситуацията с представители на институциите. Водата в квартал „Пастир“ е замърсена с пестициди. От 25 април, когато е станал инцидента водата е спряна. Хората в квартала са крайно недоволни и настояват водоподаването да бъде възстановено в най-кратък срок.

От „ВиК“ АД са предприели всички действия за прочистване на водопреносната мрежа. От дружеството са изпратили писмо до главния държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. В него е представена опасността при възникването на инцидента. Паралелно с това са извършени изследвания за други 17 пестицида.

Министерството на здравеопазването и Центърът за обществено здраве са изпратили свое становище до Регионалната здравна инспекция. Те са категорични, че установените концентрации на химични вещества във водата все още не са под изискуемия минимум. По тази причина на „ВиК“-Добрич е издадено предписание. Досега са направени изследвания на проби от водата за четири активни вещества. При едно от тях е установена по-ниска концентрация от максимално допустимата. С връчване на предписанието водният оператор трябва да вземе нови проби. В случай, че протоколите от лабораторните изследвания докажат, че водата е годна за пиене, водоподаването ще бъде възстановено.

Районната прокуратура в Генерал Тошево е започнала разследване на инцидента. Към момента се смята, че той е възникнал при доливане на вода в цистерна с пестициди. Заради ниското налягане се е получило засмукване на течността във водопреносната система.

 

 

Сродни публикации