В Българя няма внесено негодно телешко месо » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

В Българя няма внесено негодно телешко месо

Акценти

  • В Португалия предстои да бъдат унищожени 99 кг от полското месо, а в Румъния – около тон и половина

Месото от болните полски животни е разпространено в 12 страни от Европейския съюз

През последните дни стана ясно, че част от потребителите във Франция са си закупили от негодното за консумация полско месо. Това беше заключението на френското министерство на земеделието, което проследи пътя на заразената стока.

Във Франция са внесени около 800 кг от полското месо, добивано в кланицата, която стана обект на видео заснемане, заради липсата на ветеринарен контрол и обработката на месо от болни животни. 500 кг са били открити и иззети от търговската мрежа. Други 145 кг са идентифицирани по партида и също трябва да бъдат изтеглени от пазара. Останалите около 150 кг. са успели да стигнат до търговската мрежа, съответно и до крайните потребители.

Европейската комисия ще проведе разследване относно износа на негодното месо. Предстои днес експерти да пристигнат в Полша.

Общо 12 са страните, в които е разпространено негодното месо. Полша е една от тях. За щастие страната ни не е сред внеслите заразено телешко. В Португалия предстои да бъдат унищожени 99 кг от полското месо, а в Румъния – около тон и половина.

Полски експерти констатираха, че месото не създава опасност за здравето на хората, но все пак кланицата беше затворена. Общо от нея са изнесени 2 700 кг месо.

 

Сродни публикации