В Богданица птицефермата е частично заразена » Съвети в земеделието

април 22, 2024

В Богданица птицефермата е частично заразена

Акценти

  • За унищожаването на птиците е осигурен подвижен екарисаж

Стопанството се състои от няколко помещения, които до известна степен ограничават разпространението на болестта

Регистрираната зараза на птичи грип в птицефермата в село Богданица, област Садово не се е разпространила по всички животни. Това е така, защото стопанството се състои от няколко помещения. По последна информация болните животни са само в някои от тях. Наложени са мерки за ограничаване разпространението на болестта.

Според специалистите, ако заразата се разпространи, това ще окаже влияние и върху работата на хората в стопанството. Тук става въпрос за общо 130 заети лица. Те и собствениците на птицефермата се надяват това да не се случи, за да не останат без работа. Ветеринарни специалисти са на място, за да окажат съдействие. Фермата е под постоянен контрол.

За унищожаването на птиците е осигурен подвижен екарисаж. Тази мярка е предприета, защото съществува опасност при транспортиране на животните за унищожението им на друго място заразата да се разпространи. Мястото за загробване на животните е съгласувано с Басейнова дирекция. В общината до момента не са регистрирани други засегнати селища.

 

Сродни публикации