В Благоевград цените на агнешкото стигнаха около 9-12 лв./кг » Съвети в земеделието

април 22, 2024

В Благоевград цените на агнешкото стигнаха около 9-12 лв./кг

Акценти

  • По груби сметки за празничната трапеза четиричленно семейство ще похарчи около 50 лв.

Потребителите предпочитат да купуват гръцки зеленчуци, защото са по-евтини от българските.

В Благоевград потребителите ще могат да пазарува за празниците на цени близки до миналогодишните. Драстични промени при основните продукти няма и не се очакват.

На трапезата за Великден трябва да присъства агнешко месо. Според производители тази година българското месо ще е достатъчно, за да задоволи търсенето. Килограм от него струва около 12 лв. За желаещите да похапнат врат или джолан разходите ще са по-малко, защото те струват близо 9,00 лв./кг. Заради повишеното търсене през последните дни е отчетен и лек скок в цените на месото и той е с 1лв/кг.

Яйцата се предлагат на различни цени в зависимост от размера и броя. Така за картон от 30 бр. потребителите трябва да платят между 4-5 лв.

Сравнително по-скъпи са готовите боядисани яйца, които вече се предлагат в търговската мрежа. За 10 от тях цената е около 4,50лв.

Боите пък варират от 0,45 до 3,50 лв.

При козунаците цените се движа от 2 до 3,50 лв. Определящ при тях е грамажа, пълнежа и съставките, а също и това дали са пресни или пакетирани. Много от пекарните вече работят с предварителни поръчки, за да успеят да задоволят увеличеното търсене. Интересното е, че се продават и такива с по-нетрадиционна плънка от бадеми или орехи.

Друг основен компонент от празничната гощавка е зелената салата. Тя може да бъде обогатена с репички, краставици, пресни лук и чесън, домати и всичко, което човек си пожелае. Разходите за една салата зависят много от зеленчуците, които ще сложим в нея. За брой зелена салата цената е около 0,50 лв, за килограм краставици – 2,00 лв. Сравнявайки цените, потребителите са се ориентирали към гръцките зеленчуци, защото те са много по-евтини от българските.

Така по груби сметки за празничната трапеза четиричленно семейство ще похарчи минимум около 50 лв. В зависимост от допълнителните украси и шоколадови лакомства тази сума може да набъбне. Много от хората предпочитат да дадат по-малко средства за храна, за да могат да си позволят почивка на близка дестинация по време на празничните дни.

 

Сродни публикации