В БАБХ няма достатъчно ветеринарни лекари » Съвети в земеделието

април 25, 2024

В БАБХ няма достатъчно ветеринарни лекари

ветеринарни проби

Акценти

  • От КНСБ са притеснени и за 20-те хиляди заети в 65-те свиневъдни ферми, които могат да останат без работа заради кризата с африканската чума

„В БАБХ няма достатъчно ветеринарни лекари, агенцията е хронично недофинансирана и заплатите са ниски“.

За това предупредиха на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров и Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Те говориха за социалните аспекти на кризата с африканската чума по свинете, предаде БТА.

„В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини. Необходимо е удвояване на лекарите, особено в критичната ситуация с чумата. Работните заплати в БАБХ са с 250 лева под средната за страната, а има все още специалисти, които са със заплати от порядъка на 660-800 лева“, каза Светла Василева.

В момента заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1000 лева. Oт КНСБ искат стартова заплата от 1200 лева, за да бъдат привлечени младите хора. Има 70 свободни щатни бройки в БАБХ. За тях няма кандидати. Лекарите са принудени да изпълняват и дейностите по дезинфекция. Много от хората на тази длъжност са били съкратени – от създаването на агенцията са съкратени 800 души, посочиха от КНСБ.

От КНСБ са притеснени и за 20-те хиляди заети в 65-те свиневъдни ферми, които могат да останат без работа заради кризата с африканската чума.

„Добрата новина е, че те са осигурени за всички рискове и дори да закрият съответната ферма, могат да стигнат до бюрото на труда“. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.Той изрази надежда, че повечето от тези хора ще бъдат запазени на работа.

Според президента на КНСБ голям проблем е бъдещето на хората в няколко десетки хиляди лични стопанства. Голяма част от тях не са осигурени за никакъв риск, освен щетата, която ще се компенсира от загубата на свинете. Според КНСБ за стопаните също трябва да има някакъв вид подпомагане. То цели семейства да не останат без поминък, а с обезщетения за безработица.

 

За автора

Сродни публикации