Върнаха Калоян Костадинов отново във фонд "Земеделие" » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Върнаха Калоян Костадинов отново във фонд „Земеделие“

Акценти

  • В мярката му се казва, че не се изисква отстраняване от каквато и да е длъжност, т.е няма как да има конфликт, коментира Васил Грудев

Освободеният зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Калоян Костадинов, е върнат на работа.

Той поема дирекция „Договориране“, съобщи шефът на фонда Васил Грудев.

Миналата седмица Костадинов бе арестуван за 24 часа с още четирима висши служители след акция на спецпрокуратурата. След това бяха пуснати под гаранция. Основната причина за освобождаването му от тази длъжност преди дни е, че Европа може да погледне с недоверие на фонда.

Интересно как ще погледнат от Брюксел на тази рокада. Дирекция „Договориране“ работи много отговорно и професионално, защото от нея до голяма степен зависят парите от еврофондовете. Още по-интересното в случая е, че Грудев е бил привлечен към отговорност точно в качеството си на шеф на „Договориране“.

Много е вероятно прокуратурата да внесе в съда обвинителен акт и след това делото да влезе в съдебна фаза. Което може да удари по репутацията на ДФЗ. Мястото му на началник-отдел се пази, тъй като е бил на изборна длъжност – зам.-директор.

В мярката му се казва, че не се изисква отстраняване от каквато и да е длъжност, т.е няма как да има конфликт, коментира Васил Грудев. Той уточни, че познава Костадинов като изключително добър професионалист, съвестен и честен експерт. От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ „Земеделие“ – РА.

Бил е главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. От 2017 г. до 3 юни 2019 г. е директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. След това става зам.-шеф на мястото на Атидже Алиева – Вели, която влезе в Европарламента.

 

За автора

Сродни публикации