Въпреки дъждовете МЗХ очаква реколта от 5 млн. тона пшеница » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Въпреки дъждовете МЗХ очаква реколта от 5 млн. тона пшеница

Силните дъждове през последните два месеца са оказали влияние върху състоянието на посевите със зърно, но въпреки това не се очаква драстичен спад на реколтата. Това сочат последните прогнози на земеделското министерство след обследвания на площите. Според доклад на ведомството от вторник през тази година ще бъдат произведени 5 млн. тона пшеница при рекордните 5.4 млн. тона през миналата година. Прогнозата на самите производители традиционно е по-ниска от официалната – за около 4.5-4.6 млн. тона през тази година.

 


Малко унищожени площи


През последните седмици заради силните дъждове фермери от различни региони съобщаваха за поражения върху реколтата. Данните на обследваните площи на агроминистерството обаче показват, че те нямат сериозен дял в посевите. Според проверките на място, извършвани до края на юни, засегнатите от бедствия площи са общо 357 хил. дка, като в това число влиза не само зърното, а и овощни култури и зеленчуци.

Същевременно има и малък процент земи, които са напълно унищожени от природата. Става дума за близо 60 хил. дка, отново с всякакъв вид култури. За сравнение – само засетите площи с пшеница през тази година са около 11.7 млн. дка. Най-много поражения според официалните данни има в областите Видин, Русе, Разград, София-област и Добрич. В Южна България най-много щети са нанесени в района на Сливен.

 


Прогнози за спад на реколтата


Въпреки това обаче агроминистерството очаква зърнената реколта да бъде по-ниска от миналата година. Подобни са и данните на производителите, но отново има сериозно разминаване в числата. Според земеделското министерство, което смята, че през миналата година България е произвела рекордните 5.4 млн. тона пшеница, спадът през тази ще бъде в рамките на 7-8% до 5 млн. тона. Същевременно асоациацията на зърнопроизводителите наскоро обяви, че очаква реколта до 4.5-4.6 млн. тона. Основните притеснения на производителите бяха свързани с дъждовете, заради които жътвата закъсняваше, но последната информация е, че вече във всички региони кампанията по прибирането на реколтата е започнала.

Междувременно вчера от комисията за земеделска продукция към Европейската комисия съобщиха, че очакваното производство в държавите членки през тази година ще бъде 303 млн. тона при 302 млн. тона година по-рано. Данните към момента показват, че средната борсова цена на пшеницата на европейските пазари е 190 евро за тон. През миналата година най-големият износ на зърно от Европейския съюз към трети страни е реализиран от Испания, където освен една от големите стокови борси за жито е имало по-висока местна реколта. Следват Румъния и Унгария.

 

За автора

Сродни публикации