
В миналото са наричали дюлята „медена ябълка“.
Това наименование произлиза от гръцкото melimelon, тъй като плодът е бил използван с мед за направата на вкусен конфитюр.
Предците ни са считали дюлята за символ на плодородие, щастие, любов и красота, разказват от канала „Баба знае“ на Vbox7.
Днес този плод има редица приложения, които оказват положително влияние върху нашето здраве.
Дюлите са сред плодовете с най-много пектин, който отговаря за намаляването на „лошия“ холестерол.
А комбинацията на пектин и танин (който също се съдържа в дюлята) поддържа здравето на лигавицата на храносмилателния тракт.
Освен това дюлята намалява вероятността от рак, понижава кръвното налягане, използва се при възпаления в устната кухина.
Плодът има високо съдържание на витамин С, който бори настинки и грип.