Възможни са поройни наводнения тази нощ » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Възможни са поройни наводнения тази нощ

Акценти

  • Водните количества във водосбора на река Места вече са близко до праговете за високи води

Очакваните количества валежи ще повишат нивата на някои реки в страната.

Във връзка с дъждовете през последните дни беше обявена тревога за опасност от поройни наводнения по течението на няколко реки в страната. Извършва се постоянно наблюдение на промените. Спад в нивата на реките в Западнобеломорският басейн е отчетено през последното денонощие.

Колебания има в речните нива за водосбора на река Места. Те са в интервала от -12 см до +3 см, а във водосбора на река Струма от -12 см до +8 см. Водните количества във водосбора на река Места вече са близко до праговете за високи води. Различна е ситуацията за водосбора на река Струма. Там водните количества са близки и под праговете за средни води.

От днес отново е в сила предупреждението за обилни валежи, гръмотевични бури и градушки. Очаква се валежите да продължат през нощта срещу 24 май и в ранните сутрешни часове на празничния ден. Те ще са причина за повишаване на речните нива в басейните. Интензивните валежи може да предизвикат поройни наводнения през нощта на 23 срещу 24 май. Това предупреждение е в сила за горното и средното течение на река Места до вливането на река Неврокопска, включително и във водосбора на река Пиринска Бистрица, която е приток на река Струма.

 

Сродни публикации