Възможна ли е отмяна на евтаназията на свинете в Голямо Враново » Съвети в земеделието

февруари 24, 2020

Възможна ли е отмяна на евтаназията на свинете в Голямо Враново

Акценти

  • Отрицателните проби на животните, които все още не са умъртвени не дават гаранция, че вируса няма да се прояви отново следващото лято

Това лято заради пика на болестта Африканска чума по свинете бяха наложени строги мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Огнища бяха потвърдени в няколко индустриални свинекомплекса у нас. Единият от тях се намира в село Голямо Враново, където все още има близо 18 000 живи прасета. Днес по темата за АЧС и умъртвяването на прасетата в ефира на bTV говори министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. В предаването „Тази сутрин“ тя отговори на въпросите на изпълнителния директор на свинекомплекса.

От индустриалната ферма по-рано този месец са изпратили запитване до МЗХГ дали има възможност да се отмени евтаназията на живите прасета, тъй като от над 15 дни няма проявени симптоми при животните, няма и нови случаи. Изпълнителният-директор Вихрен Димитров иска диагнозата АЧС да бъде отменена за останалите живи 18 000 прасета. До момента там са умъртвени 13 000 животни, а положителните проби за АЧС са получени на 26 юли 2019 г. Димитров обясни, че ще потърси помощ и от премиера Бойко Борисов.

От студиото министър Танева обясни, че такива изключения няма как да бъдат направени. Както България, така и останалите страни от ЕС трябва да спазват Общата стратегия за борба с АЧС. Нито една от държавите не може сама и на своя глава да прави корекции в правилата.

Относно искането от свинекомплекса в Голямо Враново е изпратено запитване до европейските власти дали може да се приложи изключение. Полученото становище е отрицателно, дерогация не може да се приложи.

Десислава Танева обясни още, че отмяна на евтаназията за част от животните е невъзможна. Тя даде за пример страни от ЕС, в които заболяването е навлязло още преди 4 години и борбата с него все още е безуспешна. Там са спазени всички мерки за умъртвяване на животните и дезинфекция на стопанствата. Въпреки това тази година на същите места отново са възникнали огнища. Това ясно показва устойчивостта на вируса, който във фризер може да оцелее 1000 дни.

Министър Танева коментира още, че отрицателните проби на животните, които все още не са умъртвени не дават гаранция, че вируса няма да се прояви отново следващото лято. Необходимо е свинекомплекса да се дезинфекцира и почисти изключително прецизно, за да се избегне повторно възникване на огнища.

 

Сродни публикации