Във фризери ще съхраняват съмнителното свинско по границата » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Във фризери ще съхраняват съмнителното свинско по границата

Акценти

  • Властите апелират за съдействие и спазване на мерките за биосигурност
  • На територията на областта има регистрирани 37 отстреляни диви свине

Във връзка с предприетите мерки за борба с африканската чума по свинете са осигурени два фризера за съхранение на храни и продукти от свинско месо. Те се намират в гранично-контролните пунктове „Кардам“ и „Дуранкулак“.

Заради разпространяващата се в съседна Румъния зараза по животните е предвидено по границата ни от Дуранкулак до Силистра да бъде изграден електронен пастир.

Спираме Африканската чума по свинете още на границата

Властите апелират за съдействие и спазване на мерките за биосигурност. Продължава да важи забраната за внос от Румъния на свинско месо и хранителни продукти съдържащо такова. По данни на властите в Добричка област към 10 юли 2018 г. в северната ни съседка са регистрирани 296 огнища на АЧС.

Към момента специалисти на ОДБХ – Добрич са извършили преглед на всички ферми в областта и са издали предписания и 3 акта за неспазване на биосигурността в обектите. Всички установени нередности по актовете и предписанията са отстранени.

Предстои среща с представители и председатели на всички ловни дружинки в област Добрич, с цел запознаването им със симптомите на болестта. Ще им бъдат дадени указания и инструкции за спазване на мерки за биосигурност при отстрел на диви прасета. Към момента на територията на областта има регистрирани 37 отстреляни диви свине. От тях са взети проби, изпратени са за анализ и нито една не е показала положителен резултат за зараза с АЧС.

 

Сродни публикации