Във Враца затягат мерките за транспорт на животни » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Във Враца затягат мерките за транспорт на животни

Акценти

  • Предстои да бъдат извършени извънредни проверки и инвентаризация на животновъдните обекти

Към момента у нас има регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни и на Инфлуенца (грип) по птиците. Масово в страната текат различни разяснителни кампании и срещи между кметове и служители на различните институции, дирекции и организации занимаващи се с борбата с болестите по животните.

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и властите във Враца предприеха мерки за недопускане разпространението на заболяванията в областта. На извънредно заседание бяха разяснени какви са мерките на национално ниво за борба със заразите и недопускане навлизането на АЧС на територията на България.

Към момента в област Враца няма регистрирани случаи на нито едно от тези заболявания. С цел това да остане така на заседанието бяха припомнени и симптомите на заболяванията. Беше взето решение да се проведе информационна кампания във всички населени меса на областта, за да бъдат осведомени и всички животновъди.

Предстои да бъдат извършени извънредни проверки и инвентаризация на животновъдните обекти както и клиничен надзор над животните.

Ще бъде ограничено транспортирането и свободното движение на животни в областта.

Полицията ще следи за провеждане на нерегламентирани тържища и пазари, както и за безконтролно движение на животни.

Продължават стриктните проверки на ГКПП-тата за внос и/или износ на заразени хранителни продукти и храни.

 

Сродни публикации