Във Варненско затягат мерките заради АЧС » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Във Варненско затягат мерките заради АЧС

Акценти

  • Препоръчително е хората, които в домашни условия отглеждат свине, да не ходят гората

Пренебрегването на мерките за биосигурност може да доведе до прехвърляне на заразата от дивите върху домашните прасета

Във връзка с откритото мъртво диво прасе край Девня беше свикано заседание на Областната епизоотична комисия във Варна. На него присъства и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов. Стана ясно, че спешно трябва да се установи от къде е внесен вируса и да се предприемат още мерки за защита.

Зам.-министърът е на мнение, че трябва да се извърши претърсване за други мъртви прасета. В случа, че такива бъдат намерени и за тях има съмнение за зараза, то задължително труповете трябва да бъдат загробени.

Трябва да се обърне внимание и на биосигурността в свинекомплексите. На територията на област Варна те са 2, с близо 50 000 прасета общо.

Нужно е да се следи по-внимателно и случващото се с домашните прасета, популацията им, здравния статус. Препоръчително е хората, които в домашни условия отглеждат свине, да не ходят гората. Вирусът е устойчив и може лесно да бъде пренесен от дървари, овчари, ловци. Трябва да се направи всичко необходимо, за да се предпазят домашните животни. В случай, че заразата от дивите прасета ги достигне, пораженията могат да бъдат много сериозни.

Според зам.-министъра би било добре да се проведат повторни инструктажи за всички ловци, за да са подготвени и да знаят какво трябва и не трябва да правят.

 

Сродни публикации