Въвежда се нов режим на регистрация на личните стопанства » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Въвежда се нов режим на регистрация на личните стопанства

Акценти

  • Предвижда се създаване на териториален принцип при сключване на договорите с ветеринарни лекари

Нов режим въведе Народното събрание за регистрация на личните стопанства с приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Той предвижда отпадане на изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация. Задължението се прехвърля на кмета. Той ще е посредник между стопаните и областните власти, пише БНР.

Кметовете по места трябва да събират заявленията за регистрация на личните стопанства. Трябва и да ги предават в 15-дневен срок в ОДБХ, за да се направи проверка и регистрация.

Местната власт ще има определени задължения при констатиране на заболяване при животните.

Със законопроекта се създава възможност за възлагане на мерки за ограничаване и ликвидиране на болести и на изпълнител, различни от БАБХ.

Предвижда се създаване на териториален принцип при сключване на договорите с ветеринарни лекари.

За осигуряване на биосигурност във фермите ветеринарните лекари няма да могат да подписват договори едновременно със:

  • – собственици на индустриални ферми;
  • – собственици на лични стопанства.

“Следва да доведат до чувствително подобрение на превенцията, включително и ясна регулация, регламентация на личните стопанства“, обобщи министър Танева.

Зам. -председателят на земеделската парламентарна комисия Светла Бъчварова оспори начина, по който се предвижда да се прекратяват договори на ветеринарни лекари.

“Според мен, в краткосрочен план, с такъв план в действие лични стопанства ще изчезнат от картата на сектор животновъдство в България“, каза Бъчварова.

“Ще има редукция,да. Българският данъкоплатец не може да плаща обезщетения на всички. Самите оператори да не са изпълнили всички възможни мерки за биосигурност“, контрира Танева.

 

За автора

Сродни публикации