Всички къщи за гости ще бъдат проверени » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

Всички къщи за гости ще бъдат проверени

Акценти

  • Санкциите за нарушителите ще са или финансови корекции, или пълно възстановяване на отпуснатите суми

Предстои пълно възстановяване на сумите за изграждането на някои от тях.

Вече 110 са проверените къщи за гости. Предявени за възстановяване по тях са повече от 10 млн.лв.  Това съобщи на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

По две мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода от 2007 г. – 2013 г. са построени 746 къщи за гости. Максималното финансово подпомагане за изграждането на една къща е до 200 хил. евро. По оперативни данни средният размер на отпуснатите субсидии е близо 135 хил.евро.

Стана ясно, че много от тях не се използват по предназначение. От Държавен фонд „Земеделие“ са проверили вече 18% от всички къщи за гости. Още миналата седмица излезе информация за вече инспектирани над 110 къщи. В тази връзка са предявени и над 10 млн. лв. за възстановяване. За 32 къщи следва да бъдат възстановени изцяло отпуснатите финансови помощи. За останалите е необходимо да бъде направена корекция съгласно предоставения при кандидатстване бизнес план.

Изградените къщи за гости са в районите, които са определени по ПРСР и там не са сложени големите туристически центрове. Без значение от това дали е изтекъл мониторинговият период предстои проверката да обхване всички къщи за гости.

За всички нарушители ще бъдат налагани санкции. Те ще са или финансови корекции, или пълно възстановяване на сумите по проектите. Имайки предвид, че къщите са много на брой трябва да стане ясно, че за проверка на всички ще е необходимо повече време, обясни още министъра. Въпреки това инспекциите трябва да се изпълняват бързо, а не да се протакат. Предвидено е да бъде извършен и риск-анализ за приоритетни обекти.

Тъй като финансирането на проекти за изграждане на къщи за гости крие рискове, за новия програмен период не е отворен лотът за тях.

 

Сродни публикации