Всички домашни прасета около Мизия ще бъдат евтанизирани » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Всички домашни прасета около Мизия ще бъдат евтанизирани

Акценти

  • Създава се 10-километрова зона за контрол, която обхваща селата Войводово, Софрониево и Крушовица от община Мизия и др.

Евтанизират от днес всички домашни прасета, отглеждани в 3-километровата зона около Мизия.

Там вчера бе потвърдено наличието на огнище на заболяването африканска чума по свинете. Това съобщиха от областната администрация във Враца след извънредно заседание на Областната епизиотична комисия.

3-километровата зона обхваща територията на града, съседното село Сарафово, както и близките села Гложене и Хърлец, които са в община Козлодуй.

Създава се 10-километрова зона за контрол, която обхваща селата Войводово, Софрониево и Крушовица от община Мизия. Участват и оряховското село Селановци и град Оряхово, както и село Бутан от община Козлодуй. В тази зона ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета, за да се провери дали има и други заразени животни.

На всички пътища за влизане и излизане от Мизия вече са създадени контролно-пропускателни пунктове. Влизащите и излизащите автомобили ще бъдат обработвани срещу пренасяне на заразата, съобщава кметът на общината Виолин Крушовенски, цитиран от БТА.

Заразените 4 животни от откритото огнище на заболяването в лично стопанство са евтанизирани още вчера, а труповете им са загробени според изискванията, е допълнил той. Предприети са действия за обеззаразяване и дезинфекция на дворове и помещения за отглеждане на животни.

Областната епизоотична комисия се обръща и към ловците и ловните дружинки за повече внимание при отстрела на диви прасета или ако се натъкнат на умрели или части от трупове на убити глигани. Дивите прасета са основни преносители на силно заразната болест. Болестта не е опасна за хората, но те също могат да пренасят заразата.

 

За автора

Сродни публикации