Все по-малко овце се отглеждат в страната » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Все по-малко овце се отглеждат в страната

Акценти

  • В Дупница в Историческия музей през почивните дни беше открита изложба "Овцевъдството в България“

Стадата са намалели 10 пъти за последните 40 години.

Животновъдите у нас алармират, че броя на стадата с овце намалява сериозно. През изминалата година и болестта чума по дребните преживни животни причини умъртвяването и унищожаването на ощемного на брой кози и овце.

Данните сочат, че от 80-те години досега, стадата са намалели 10 пъти. Ако преди животните са били 10 500 000 на брой, то сега са 800 000.

Хора от дружеството на армъните в Дупница разказват, че стадата в района им са намалели на ¾. По-малко са и животните, които се отглеждат в селата по Горно поле.

В Дупница в Историческия музей през почивните дни беше открита изложба „Овцевъдството в България“. Експозицията е на Националния земеделски музей в София. Предвидено е изложбата да остане до Гергьовден. Чрез нея посетителите могат да проследят историята, развитието и традициите на овцевъдството по българските земи през вековете.

Множество фотографии показват картини от различни области в страната. Посетителите могат да видят снимки на десетки породи овце, първите овчарници, мандри и текстилни предприятия.

 

Сродни публикации