Все повече цикория отглеждат белгийските фермери » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Все повече цикория отглеждат белгийските фермери

Акценти

  • През зимния сезон клиентите купуват традиционно отглеждани растения, заради по-горчивия им вкус

Различните части на растението могат да се използва за приготвяне на ястия и напитки

Цикорията набира все по-голяма популярност сред земеделските стопани в Белгия. Едно от другите наименования, с които е известна е синя жлъчка. Части от нея се използват за приготвянето на здравословен заместител на кафето. Употребата й не предизвиква нежеланите реакции, които наблюдаваме след консумацията на кофеинови напитки. Напитка от цикория може да се консумира дори от човек, който страда от високо кръвно налягане.

Все повече белгийски фермери започват и хидропонно отглеждане на цикория. Те дори са забелязали разлика в потребителските предпочитания. През зимния сезон много от хората купуват традиционно отглеждани растения. Техният вкус е малко по-горчив, но и самите продукти са по-скъпи.

У нас и в останалите страни от ЕС цикорията навлиза като продукт от здравословното меню. Тя често се използва за приготвянето на салати, супи, пици, ободряващи напитки.

Фермерите разказват, че след като приберат реколтата, корените на растенията се поставят в тави или в пръст. За това е определящ метода, който ще бъде използван за отглеждане на растенията.

 

Сродни публикации