Все повече пчелари алармират за висока смъртност » Съвети в земеделието

ноември 27, 2021

Все повече пчелари алармират за висока смъртност

Акценти

  • Всяка отделна проба, която пчеларите изпращат струва около 600 лв.

Вземането на проби и търсенето на виновник струва скъпо.

На много места в страната пчеларите алармират за висока смъртност сред пчелните семейства. Тя варира от 20-40%. Хората са притеснени, защото според законовите изисквания по време на цъфтеж е забранено третирането с препарати за растителна защита, а явно това се случва.

Пчелари споделят, че много от земеделците у нас не спазват забраните смятайки, че точно при цъфтеж третирането е по-ефективно и осигурява по-висока защита. Проблемът обаче възниква в това, че пчелите се натравят и умират именно заради използваните препарати. Стопаните сякаш не се замислят, че догодина пчелите, които сега им опрашват овощните градини вече няма да ги има, а заради това и реколтата ще бъде по-малка.

Пчеларите в Шуменско вече са подали сигнали към компетентните органи. Направени са нужните замервания. Вече за установяване причините за смъртта на пчелите е необходимо да се направят изследвания. Разходите и ангажиментите за тях са за сметка на пчеларите. За целта е необходимо да се предоставят две проби. Една от пчелите и една от някое цъфнало дърво, градина или друго медоносно растение. Чрез изследването се търси съответствие между препаратите използвани за растителна защита и тези, причинили смъртта на опрашителите.

Всяка отделна проба струва около 600 лв. Така за една от пчелите и една от растение следва да се платят близо 1 200 лв. Това ще са разходите в случай, че от първия път бъде открито съответствие за смъртта на пчелите. Ако такова липсва и пчеларите искат да установят причинителя, то могат да продължат да изпращат проби от различни растения, докато се намери съответствие между отровите. Едва тогава те по съдебен път могат да предявят претенции за нанесените им щети. При липса на съвпадение няма как да се докаже вина и незаконно третиране с препарати за растителна защита.

Пчеларите са готови да затворят пчелите си, ако знаят, че предстоят практики за растителна защита. Тук идва ангажиментът за земеделските производители, които трябва да подадат информация за планианите дейности.  Необходимо е да бъде спазван и часовия диапазон определен за изпълнението на подобни дейности.

 

Сродни публикации