Все повече гъбари сменят занаята си заради липсата на работа и пари » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Все повече гъбари сменят занаята си заради липсата на работа и пари

Акценти

  • Берачите в Смолянско вече не намират гъби в горите

Сушата през август се оказа благодат за част от земеделците у нас, но и бич за други.

Всяка година метеорологините условия до голяма степен оказват влияние върху печалбите на фермерите. Липсата на дъждове през летните месеци драстично понижи изкупването на диви гъби и плодове. Практически според прекупвачите такова вече почти няма. Засушаването тази година започна още в началото на август. До около 20 август търговия е имало, но вече дори няма как да се определят актуални цени, поради липса на предлагане.

Берачите в Смолянско вече не намират гъби в горите. Липсата на продължителни дъждове подтиква хората да търсят прехраната си по друг начин.

Според запознати дъждове в рамките на седмица биха осигурили добра реколта от гъби като режийка и панчушка. За съжаление метеорологичните прогнози не са особено обнадеждаващи. При това положение берачите разкават, че за реколта от манатарки дори не смеят да се надяват.

През изминалата година хората са успели да берат гъби и през септември, сега обаче ситуацията е далеч по-лоша. Добивите тази година са много по-ниски. Диворастящите плодове също са били кът това лято. Само дивите ягоди са били повече през месеците юни и юли. Тогава бяха отчетени и повече валежи.

Неблагоприятните условия и липсата на добра реколта с всяка следваща година отказват все повече гъбари. Хората не успяват да изкарат достатъчно, за да се прехранват и се насочват към друг вид дейност. Към момента със събиране на гъби се занимават предимно пенсионери, които съчетават работата с разходката в гората и така успяват да припечелят допълнително.

 

Сродни публикации