Все още има риск България да изгуби вече изплатени 1,65 млрд. лв. » Съвети в земеделието

април 21, 2024

Все още има риск България да изгуби вече изплатени 1,65 млрд. лв.

Все още не е отпаднал рискът България да загуби сериозна сума по разплатени европроекти, тъй като от 16 октомври миналата година Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“ е без сертифициращ орган. Така 1,65 млрд. лв. изплатени суми са под въпрос, тъй като не са сертифицирани. Това съобщи на пресконференция агроминистърът в служебното правителство Васил Грудев. 

Припомняме, че Брюксел иска допълнителни проверки на изплатени през 2012 и 2013 г. субсидии, но в момента няма избран сертифициращ орган, който да потвърди направените проверки, тъй като се обжалва търгът за избора му.
Данните трябва да бъдат заверени от одитор и от май миналата година вървят обществени поръчки за това. „Има две провалени процедури заради обжалване и в ход е трета“, посочи Грудев.

След преговори с ЕК срокът за изпращане на сертификационния доклад е удължен до 30 януари.

По земеделски проекти до края на годината трябва да бъдат разплатени 337 млн. евро, за да не бъдат загубени средствата, посочи Грудев.

За забавените с повече от година от предишното ръководство на Фонд „Земеделие“ стотици проекти той изтъкна като проблем, че в края на юли е изтекъл срокът за подписването на контрактите. „Тези проекти стояха на едно диванче и не бяха разписани, това е абсолютно безобразие спрямо хората, които чакат да им се обработят проектите“, коментира той.

Министърът отрече да е планирал персонални промени в ръководството на Държавен фонд „Земеделие“, тъй като „Фондът претърпя сериозни катаклизми през последната година“.

 

За автора

Сродни публикации