Все още има живи прасета в карантинната зона в Силистренско » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Все още има живи прасета в карантинната зона в Силистренско

Акценти

  • В ОДБХ вече са подадени данните за умъртвените през периода 25 юли – 8 август домашни прасета

На седмичното заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра бяха разгледани няколко въпроса. Обсъден беше докладът на ОДБХ – Силистра по повод моментното състояние на разпространение на АЧС.

По оперативни данни на ОДБХ – Силистра в 20-километровата зона около свинекомплексите в Попина и Ветрен все още има живи домашни прасета. В стопанствата тип „заден двор“ се отглеждат 16 маркирани домашни прасета. Те са в селата Ситово и Калипетрово. В населените места извън тази зона се отглеждат други 99 животни.

В ОДБХ вече са подадени данните за умъртвените през периода 25 юли – 8 август домашни прасета. Завършено е ограждението около мястото за загробване на евтаназираните от свинекомплекса в Попина прасета. Все още се работи по ограждението на мястото за загробване около свинекомплекса в село Ветрен.

По предложение на териториалните поделения на държавните ловни стопанства за дейности по дърводобив и транспорт на дървесината в инфектираната зона са взети някои решения. В рамките на 10 дни, считано от 26 август в община Главиница при спазване на мерките за биосигурност следва да бъде извършено транспортиране на вече изрязаната дървесина.

 

Сродни публикации