Времето е подходящо за обеззаразяване и подготовка на семената за есенната сеитба на пшеницата и ечемика » Съвети в земеделието

ноември 01, 2020

Времето е подходящо за обеззаразяване и подготовка на семената за есенната сеитба на пшеницата и ечемика

Акценти

  • Важно значение за поникването и развитието на рапицата е осигуряването на качествено сеитбено легло

Агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време.

Не се прогнозират валежи от стопанско значение в полските райони на страната.

През периода при при късните хибриди царевица ще протича преход от млечна към восъчна зрялост. По-ранните хибриди встъпиха в технологична зрялост и приключиха развитието си. При ранните сортове грозде ще се наблюдава физиологична и технологична зрелост.

От началото на месец септември тече оптималния агротехнически срок за сеитба на зимната рапица.

Предвид продължаващото засушаване и изчерпването на почвената влажност, сеитбата на рапицата в много райони на страната ще бъде възпрепятствана поради невъзможност за качествена подготовка на полетата и сеитба.

Важно значение за поникването и развитието на рапицата е осигуряването на качествено сеитбено легло. Продължителното засушаване и недостига на вода в почвата е неблагорпиятно и за началните етапи от развитието на културата.

Агрометеорологичните условия ще са подходящи за вече започналата жътва на слънчогледа и на хибридите царевица приключили развитието си. Времето ще бъде подходящо и за извършване на обеззаразяване и подготовка на семената за есенната сеитба на пшеницата и ечемика (срещу семеннопреносими патогени като праховита и твърда главня).

Периодът съвпада с времето за засаждане на разсада за есенно производство на марули и сеитбата на спанак.

 

За автора

Сродни публикации