![](https://savetivzemedelieto.bg/wp-content/uploads/2014/04/сирене-765x510.jpg)
Акценти
- Екип от американски учени е успял да докаже, че консумацията на по-солени сирена не винаги е толкова опасна
В много диети и хранителни режими има ограничения за приема на сирена.
Тези от тях, които са с по-високо съдържание на мазнини са смятани за не особено здравословни. Прекомерната им честа консумация би могла да причини не само покачване на излишните килограми, но и да породи други здравословни проблеми.
Интересното е, че екип от американски учени е успял да докаже, че консумацията на по-солени сирена не винаги е толкова опасна. Според експертите тези продукти дори можели да предпазят кръвоносните съдове от солта, която се съдържа в храната, предаде в. „Mirror.
Всеизвестен е фактът, че прекомерната употреба на сол води до проблеми с кръвоносната система и кръвообращението. Екип от учени от университета на Пенсилвания е открил, че при консумацията на четири порции сирене в дневното меню този негативен ефект може да се избегне.
В проведеното изследване са участвали четири групи доброволци. Всяка от тях е трябвало да спазва различна диета в рамките на осем дни. Първата група е консумирала по-малко сол и не е приемала млечни продукти. Малко сол и много сирене са хапвали участниците от втората група. С много сол са овкусявали храната си хората в третата група, освен това те не са консумирали млечни продукти. Последната, четвърта група, се е хранила с много солени храни и много сирене. След осем дни на такива диети учените са проверили състоянието на кръвоносните съдове на участниците и са премерили кръвното им налягане.
Оказало се, че при хората от трета група, които са хапвали повече сол, но не са консумирали сирене, кръвоносните съдове трудно се отпускали. При хората хранили се с много сирене въпреки големите количества сол този ефект не бил забелязан.
Учените нямат обяснение за това, но предполагат, че причината са антиоксидантите в сиренето.